Nikolaj
Днес честваме Никулден!

На Никулден зъбите се чоплят с кост от риба

На днешния 6 декември православната църква почита Свети Николай Чудотворец, архиепископ на град Мира Ликийска.

Според народните вярвания той покровителства морските ширини, всичките реки и езера, както и подводните дълбини. Под неговата защита са чедата на морето, моряците и рибарите, затова мнозина знаят празника и като „Морски Св. Николай”. В чест на светията на днешния ден всички лодки се изваждат от морето, а семействата, в които има рибари, отиват рано в църквата, за да чуят празничната литургия и да измолят подкрепата на Св. Николай.

Всички останали днес празнуват Никулден. По традиция основното ястие на трапезата е рибно, като поверието гласи, че трябва шаран да се жертва в името на светеца, защото тази риба се смята за верен негов слуга. Празничното блюдо, което най-често стопанките на домовете приготвят, се нарича „рибник”, което представлява шаран, пълнен с ориз, лук, орехи и стафиди, повит в тесто и опечен.

За костта от главата на шарана, която е във формата на кръст, се смята, че притежава чудодейна сила. Тя се пришива в шапката на дете, за да бъде то здраво и да го пази от „зли очи” и уроки. Опашката на рибата задъжлително се дава на свещеника, а с по една костичка е добре всеки член на семейството да си почопли зъбите. Така си всеки си гарантира, че ще е здрав и че щастието ще е неотлъчно до него.

Освен риба, на трапезата се поставят още варена царевица, постни сарми, фасул.

Повод за празник имат всички, но най-вече тези, които носят имената Николай, Никола, Николинка и техните производни. Честито!

За Алекс Антонова

Прочети още

Биография на Христо Ботев и интересни факти.

15+ тайни, цитати и факти за Христо Ботев. Стихотворения, биография. Левски и масонство

Биография на Христо Ботев и интересни факти. Цитати, творчество и стихотворения и кратък анализ. Вестници. …

Едно мнение

  1. Гундяев

    Тази икона нарочно ли е наобратно, сатани!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *