Пъстърва с бадеми

Често вечер не ми се вечеря в ресторант – след цял ден социализиране и търкане в чужди аури ми се иска, да се свия на кълбо у дома и да отпивам кротко вино. В същото време, обаче, съм и прекалено изморена, да кълцам зеленчуци в захлас и да стоя права до печката дълго време, за да хапна накрая вкусна храна. На помощ, в тези случай, идват простите и вкусни, бързи неща за приготвяне. Седем минутната паста, например. Или тази пъстърва, която е готова за под 10мин, а на вкус не отстъпва на много кулинарни чудеса, които са ми отнемали часове да сътворя.


ПЪСТЪРВА С БАДЕМИ

2 средни пъстърви

100гр масло

150мл мляко

200гр галета

100гр ситно смлени бадеми

Сол

Сок от ½ лимон

4-5 тънки резена лимон

На среден огън разтопете маслото в голям тиган, достатъчен на събере двете пъстърви, докато кротко започне да цвърчи – не да пръска и загаря, просто леко да се балончи по краищата.

В подходящ съд – широка купа например, смесете галетата, смлените бадеми и солта. Объркайте ги с пръсти, докато се смесят добре. Потопете пъстървата в млякото са секунда, после го оваляйте в галетено-бадемената смес. Сложете пъстървите в тигана, да се пържат.

След 1-2мин изстискайте сока на ½ лимон върху тях и подредете няколко резена да се запържват с пъстървата.

На 3-4мин ги обърнете внимателно, като първо проверите дали не са залепнали. По-красиви са, ако кожата им е с ненарушена цялост.

Когато са готови оставете 2-3 мин в маслото, да си „починат”. Това помага на соковете да попият още по-добре в месото.

Бадемите придават благородство на това, иначе доста обикновено ядене. Маслото помага да стане вкуса богат и питателен.

Сервирайте със салата, картофи и прекрасно, добре изстудено бяло вино.

5 отговора на “Пъстърва с бадеми

  1. Здравейте Силвия 🙂

    рецептата мног ми допада и със сигурност ще я пробвам; чудех се дали може да се направи и с речен кефал тък като в момента имам или рибите са прекалено различни и съставките не биха били подходящи?

    Мерси!

    Поздрави,
    Светла

    • Здравей Светла,
      Честно казано не знам как се готви речен кефал. Правилото (моето) за готвене на риба е: ако е мазна – на грил или във фурната; ако е суха може и пържена. Пъстървата е много суха.
      Надявам се да съм успяла да помогна.

  2. здравейте, онзи ден купих пъстърва и се чудех как да я направя при положение, че не знаех какво има в хладилника 🙂 и така намерих синьо сирене и сурови бадеми. Намачках синьото сирене и бадемите, цели и сурови и напълних пъстървата доволно. В фолио намазано с зехтин наредих лук отдолу да не залепне рибата, той замести липсващия лимон. Сложих пъстървата, отгоре наредих кръгчета лук, с нарязан на колелца чесън вътре и поръсих леко със смеска от черен, розов, зелен и бял пипер и розмарин. Затворих я

  3. здравейте, онзи ден купих пъстърва и се чудех как да я направя при положение, че не знаех какво има в хладилника 🙂 и така намерих синьо сирене и сурови бадеми. Намачках синьото сирене и бадемите(цели и сурови) и напълних пъстървата доволно. В фолио намазано с зехтин наредих лук отдолу да не залепне рибата, той замести липсващия лимон. Сложих пъстървата, отгоре наредих кръгчета лук, с нарязан на колелца чесън вътре и поръсих леко със смеска от черен, розов, зелен и бял пипер и розмарин. Затворих я и в фурната за 20 мин мисля. Като я извадих, откъснах малко босилек от саксията и наредих 5/6 листенца. За гарнитура имах чери доматчета които залях с зехтин и пресен босилек.

    в блога попаднах случайно, а може би не. успех.

Вашият коментар